Hoe zit het met het eigen risico bij een huisdierenverzekering?

Wanneer je nadenkt over het afsluiten van een huisdierenverzekering, is het belangrijk om te begrijpen hoe het eigen risico werkt en welke impact het heeft op de kosten en vergoedingen van je verzekering. Het eigen risico is bij elke huisdierenverzekeringen van toepassing en heeft betrekking op het bedrag dat je zelf moet bijdragen aan de medische kosten van je huisdier voordat de verzekeraar begint met vergoeden. In dit artikel bespreken we hoe het eigen risico werkt en wat het verschil is tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

Wat is een eigen risico?

Het eigen risico bij een huisdierenverzekering is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar begint met het vergoeden van medische kosten voor je huisdier. Dit is vergelijkbaar met het eigen risico bij je eigen zorgverzekering. Het doel van het eigen risico is om de kosten voor de verzekeraar te beperken en om de premies voor huisdierenverzekeringen betaalbaar te houden.

Verschillende soorten eigen risico

Het eigen risico bij huisdierenverzekeringen kan op verschillende manieren worden toegepast:

1. Variabel eigen risico

Bij een variabel eigen risico betaal je een vast percentage van de totale dierenartsrekening zelf, terwijl de verzekeraar de rest dekt. Dit percentage varieert meestal tussen de 50% en 90%, afhankelijk van de polisvoorwaarden van de verzekeraar en type verzekeraar. Hoe hoger het percentage dat je zelf betaalt, hoe lager de maandelijkse premie van je verzekering zal zijn.

2. Vast eigen risico

Sommige verzekeraars hanteren een vast eigen risico, wat betekent dat je een vast bedrag per jaar of per declaratie betaalt voordat de verzekeraar begint met vergoeden. Dit bedrag verschilt per verzekeraar en kan bijvoorbeeld €30,00 per jaar voor de kattenverzekering of €50,00 per jaar voor de hondenverzekering zijn.

3. Vrijwillig eigen risico

Bij bepaalde verzekeraars kun je zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In ruil hiervoor ontvang je een korting op je maandelijkse premie. De hoogte van het vrijwillige eigen risico bepaal je zelf en kan variëren tussen €50,00 en €250,00 per jaar.

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf bijdraagt aan de dierenartskosten voordat de verzekeraar iets uitkeert. Dit is een vast bedrag per jaar of per declaratie. Zodra je eigen risico ‘opgemaakt’ is, zal de verzekeraar de rest van de afgesproken vergoeding uitkeren.

Aan de andere kant is de eigen bijdrage het deel van de kosten dat de verzekeraar niet vergoedt en dat je zelf moet betalen. Dit wordt uitgedrukt als een percentage van de dierenartsrekening. Deze kosten vallen dus niet onder je eigen risico en dien je altijd zelf te betalen.

Eenmalige kosten

Naast het eigen risico en de eigen bijdrage brengen sommige verzekeraars ook eenmalige kosten in rekening bij het afsluiten van de verzekering. Deze kosten staan los van de maandpremie en eventuele declaraties. Het exacte bedrag van deze eenmalige kosten verschilt per verzekeraar, dus het is verstandig om de voorwaarden van de verzekering te controleren voordat je een definitieve keuze maakt.

Het eigen risico kan variëren

Het eigen risico bij een huisdierenverzekering kan variëren op basis van het type verzekering en de verzekeraar die je kiest. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en te begrijpen hoe het eigen risico werkt voordat je een huisdierenverzekering afsluit.